Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

" Ο πρίγκιπας στη γυάλινη σφαίρα" του Χρήστου Τσεκουρλούκη



" Κοιτώντας τη γυάλινη σφαίρα, παρατήρησε πως το χιόνι μέσα της είχε απλωθεί παντού, μόνο που δεν έλεγε να κατακαθίσει. Ήταν σαν να χιόνιζε αληθινά! […]
Από τα παράθυρα στο σπιτάκι έβγαινε φως και από την καμινάδα καπνός! Και… μπροστά στην είσοδο του σπιτιού στεκόταν ένας άνθρωπος, στον ώμο του οποίου καθόταν ένα παράξενο πουλί, που έμοιαζε με γεράκι! […]
«Μα…» ψέλλισε ο Ερμής, και ξαφνικά ο μικροσκοπικός άνθρωπος, που φάνηκε ότι τον άκουσε, έστρεψε το βλέμμα του ψηλά και συνάντησε το δικό του. Παραλίγο τότε να πέσει η σφαίρα από τα χέρια του Ερμή, γιατί νόμιζε πως άκουσε κι εκείνος μια φωνή. Έφερε τη σφαίρα κοντά στο αυτί του και όντως…
«Μικρέ μου φίλε, μ’ ακούς;» Ο άνθρωπος στη σφαίρα επανέλαβε τρεις φορές τα λόγια του για να συνειδητοποιήσει ο εντεκάχρονος Ερμής ότι δεν ονειρεύεται. "

Μ' ένα ευφάνταστο αντικείμενο όπως η γυάλινη σφαίρα, ο συγγραφέας Χρήστος Τσεκουρλούκης, μας ταξιδεύει στην χώρα του φανταστικού. Ένα πετυχημένο εγχείρημα θα έλεγα, καθώς η λογοτεχνία φανταστικού είναι απαιτητική. Χρίζει ανάγκης εικόνων, δράσης, μυστηρίου, συγκίνησης και σαφώς έξυπνης και δουλεμένης πλοκής. Προϋποθέσεις που πληρεί το συγκεκριμένο παραμύθι- ιστορία. Με ωραίο ύφος και γλώσσα ρέουσα που σου ξεδιπλώνει την κρυμμένη μαγεία του.

Η ιστορία του εντεκάχρονου Ερμή, δεν είναι μόνο ένα ταξίδι στη χώρα της Ίριδας, αλλά κι ένα ταξίδι προς την ωρίμανση! Γράφει: 

«Μέσα από τις δυσκολίες να γνωρίσει από κοντά τον τρόπο ζωής των υπηκόων του, τη στέρηση,τη φτώχεια, το κρύο, την πείνα και όλες γενικά τις κακουχίες που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας»

Καλλιεργεί την ενσυναίσθηση που στοχεύει σ' έναν δίκαιο και υπεύθυνο βασιλιά, εμφυσώντας παράλληλα εσωτερικές αξίες και στον ήρωα μας!
Αργότερα όταν ο μικρός Ερμής θ' αποκριθεί πως είναι μονάχα ένα μικρό αγόρι, η απάντηση του πρίγκιπα θα είναι το εφαλτήριο για το ταξίδι του προς την ενηλικίωση.

«Στον κόσμο της Ίριδας ο καθένας βλέπει τον κόσμο με τα δικά του μάτια. Φαντάσου τον εαυτό σου όπως θα ήθελες να είναι κι αυτό θα είσαι.»

Αποφασισμένος να ξεκινήσει το ταξίδι του προς το γέρικο δέντρο, αντιλαμβάνεται μια εξωτερική αλλαγή. Μια εμβόλιμη παρατήρηση, όπου ο συγγραφέας μας ετοιμάζει, πέρα από την εξωτερική ωρίμανση και για την εσωτερική που θα επέλθει.

«...συνειδητοποίησε για πρώτη φορά πόσο άλλαξε η φωνή του... κοίταξε τα χέρια του που ήταν μεγάλα και δυνατά, τα πόδια του μακριά και ψηλά.»

Θα δούμε τον ήρωα να καταφέρνει να επιβιώσει μόνος στο δάσος, ανάβοντας φωτιά και διασχίζοντας το χωρίς φόβο για τα άγρια ζώα. Αλλά με θάρρος, σιγουριά και γενναιότητα θα δώσει λύση σ'ερωτήματα και θα περάσει από δοκιμασίες!
Ένα αλληγορικό παραμύθι με πολλαπλά νοήματα που πραγματεύεται τον ψυχικό κόσμο των παιδιών, μέσα από δύσκολες καταστάσεις όπως ο χωρισμός των γονιών, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, η μετάβαση στην ενηλικίωση.
Η σφαίρα είναι ο φανταστικός τόπος όπου θα πραγματοποιηθούν τα παραπάνω. Θα ξεπεράσει την εγκατάλειψή του από τον πατέρα του, αποκτώντας αυτοπεποίθηση κι εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του. Θα είναι ο κόσμος που αγαπούσε ο παππούς και τώρα ζει.
Θα μας διδάξει πως οι αναμνήσεις και δει οι ευτυχισμένες στιγμές από τους ανθρώπους που έζησαν κοντά μας, αποτελούν το σημαντικότερο κομμάτι του σήμερα για να πορευτούμε στο αύριο!


Εικονογράφηση: Σοφία Κόλλια
Εκδόσεις: Οσελότος

Συγγραφέας: Χρήστος Τσεκουρλούκης
Ο Χρήστος Τσεκουρλούκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Είναι δάσκαλος, μουσικός και ηχολήπτης. Η διαχρονική αγάπη του για τη λογοτεχνία του φανταστικού και τα παραμύθια, αλλά και η επαγγελματική ενασχόλησή του με τα παιδιά, τον ενέπνευσαν να γράψει τις δικές του ιστορίες. Ο πρίγκιπας στη γυάλινη σφαίρα είναι η πρώτη που εκδίδεται. Έχει επίσης συνθέσει μουσική για την παιδική θεατρική παράσταση Στη Χώρα του Ποτέ, για σύγχρονο χορό και για ταινία μικρού μήκους, ενώ έχει κυκλοφορήσει και δύο δίσκους με τους Mind Departure. Ζει με τη σύζυγό του Σοφία και τον σκύλο τους Βέντο σε ένα μικρό χωριό λίγο έξω από την Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Θέλω να γυρίσω σπίτι μου » του Παναγιώτη Τούμπου

" Οι Καρυάτιδες συνομιλούν μεταξύ τους στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Αναπολούν την ξενιτεμένη τους αδερφή στο Λονδίνο κι ανυπομονούν ν...