Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

"Το λιοντάρι ξέρει" της Πάμελας Αναστασίου Παπαϊακώβου

Η συγγραφέας Πάμελα Αναστασίου Παπαϊακώβου ξεκλειδώνει με την γραφή της το χρονοντούλαπο της Κυπριακής κληρονομιάς και μας προσγειώνει στην πιο ξακουστή πόλη της,την Αμμόχωστο!
Μια άλλοτε δοξασμένη πόλη που τώρα ένα κορίτσι η Αρσινόη, θα βρεθεί εκεί ψάχνοντας να βρει τον θησαυρό της. Πίσω από τα τείχη της μεγάλης τάφρου, εκεί στην Πύλη της θάλασσας θα συναντήσει τον μόνιμο αιώνες τώρα φύλακα της, το λιοντάρι.

Το λιοντάρι θα γίνει ο ξεναγός της μικρής Αρσινόης κι ο δικός μας, ταξιδεύοντάς μας νοερά πίσω στη μεσαιωνική πόλη της Αμμοχώστου.
Θα περιπλανηθούν στην κεντρική πλατεία και στον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου, στο παλάτι των Λουζινιανών κι από εκεί στο ναό των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων.

Η Αρσινόη αναρωτιέται για τον θησαυρό, μα το λιοντάρι συνεχίζει την ξενάγηση με σταθερό βήμα. Θα περάσουν από τον εμπορικό δρόμο που οδηγεί στην πόρτα της ξηράς και το κορίτσι θα θαυμάζει, κι όλο θα θαυμάζει το κάλλος που κρύβουν οι ιστορίες των κτιρίων. Στην τελευταία στάση τους, στον ξακουστό πύργο του Οθέλλου θα χαρεί πως βρήκε τον θησαυρό αλλά επειδή Το λιοντάρι ξέρει, στο τέλος θα της τον αποκαλύψει με μια φράση!!

"Ένα λιοντάρι ζει σε μια μεσαιωνική πόλη.
Ένα κορίτσι πλησιάζει και το ρωτά αν γνωρίζει πού είναι ο θησαυρός.
Μαζί θα ψάξουν να τον βρουν, στα μοναχικής ομορφιάς μνημεία της πόλης. Εκκλησίες, προμαχώνες, κάστρα. Θα βρουν άραγε τον θησαυρό; Το λιοντάρι ξέρει..."

Με απλό κι εύκολο τρόπο η συγγραφέας μας κάνει κοινωνούς των μνημείων και της ιστορίας της μεσαιωνικής πόλης της Αμμοχώστου "ανασταίνοντας" όχι μονάχα το λιοντάρι της Πύλης αλλά και το θρύλο της, δίνοντας ξανά φωνή στη φράση "Δεν Ξεχνώ" !!

Εικονογράφηση: Χέλεν Σάββα
Εκδόσεις: Νόστος

Συγγραφέας: Πάμελα Αναστασίου-      
Παπαϊακώβου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Θέλω να γυρίσω σπίτι μου » του Παναγιώτη Τούμπου

" Οι Καρυάτιδες συνομιλούν μεταξύ τους στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Αναπολούν την ξενιτεμένη τους αδερφή στο Λονδίνο κι ανυπομονούν ν...