Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

"Σουφλέ Σοκολάτας" της Αλέκας Τρίπου-Μάνου

" Η Σοφία είναι παιδί χωρισμένων γονιών και ζει μαζί με τον πατέρα της που τη μεγαλώνει σαν πριγκίπισσα, ενώ τα Σαββατοκύριακα τα περνάει στο σπίτι της μητέρας της, μαζί και με τον πατριό της και τα δυο του παιδιά. Η Σοφία αντιμετωπίζει δυσκολίες που ούτε η καλύτερή της φίλη δείχνει να την καταλαβαίνει. Έχει όμως την κούκλα της, με την ποια μοιράζεται τα πάντα, αλλά και τον κόσμο της φαντασίας, όπου συχνά καταφεύγει. Αστεία, ανατροπές, παρεξηγήσεις και κωμικοτραγικές καταστάσεις γεμίζουν τη ζωή της, κάποιες… στον απόηχο του Τρωικού Πολέμου, άλλες… βυθισμένες στη σοκολάτα. Πίσω όμως απ'όλα αυτά τα γεγονότα κρύβονται μυστικά και ψέματα. 
Άραγε η Σοφία μεγαλώνει πράγματι σαν πριγκίπισσα, όπως την έχουν μάθει να πιστεύει; Και θα βρει άραγε το θάρρος να κοιτάξει «πίσω από την πόρτα», να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να πει –στον εαυτό της και στους άλλους– την αλήθεια; " 

Με την αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο της μικρής Σοφίας, γινόμαστε συνοδοιπόροι της ψυχολογίας, των διλήμματων και των σκέψεων της. Ο χωρισμός των γονιών της θα είναι το εφαλτήριο να δούμε πώς η χειραγώγηση και η επιβολή των απόψεων του  πατέρα επιδρούν και διαμορφώνουν το παιδί. Πώς το παιδικό μυαλό δημιουργεί δικαιολογίες  για να σώσει την πατρική φιγούρα, καταχωνιάζοντας προσωρινά στη σοφίτα της ψυχής του την καθημερινή κακοποίηση! Οι γλυκές οικογενειακές στιγμές που η μικρή μας φίλη προσδοκεί και φαντάζεται πως έχει, θα διαλυθούν μπρος στην αλήθεια που έχει επιλεκτικά ξεχάσει.
Συναισθήματα και μυστικά που κρύβει θα ξεχυθούν σαν τη σοκολάτα του ζεστού σουφλέ, απελευθερώνοντας την εντεκάχρονη Σοφία από την απόκρυψη της ενδοοικογενειακής βίας που υπέκειτε.
Έτσι μέσα από την μαγεία που κρύβει η ανάγνωση ενός βιβλίου, αρκετά  παιδιά θα βρούν απαντήσεις στον τρόπο αντιμετώπισης των δυσκολιών και των μυστικών τους.

Άλλα πάλι θα μυηθούν στην ενσυναίσθηση για να θα μπορέσουν να είναι ενεργοί φίλοι, κι αργότερα πολίτες, που θα δρουν και θα πράττουν υπεύθυνα. Με σωστή συμπεριφορά,  στήριξη και πάταξη κάθε είδους βίας, είτε ψυχολογικής, λεκτικής ή σωματικής, θα καταλάβουν πως κάποιες καταστάσεις και πράξεις πρέπει να λέγονται!

Μια ρεαλιστική απεικόνιση του σήμερα παγκοσμίως, που καθημερινά υφίσταται σ'εκατομμύρια σπίτια ανά τον κόσμο.
Απόψεις και συμπεριφορές που στιγμάτισαν κι εξακολουθούν να στιγματίζουν αγαθές ψυχές, ξένες ζωές και κοινωνικές συμπεριφορές!

Ένα υπέροχο, ξεχωριστό, δυνατό βιβλίο που έρχεται να μιλήσει με προσεγμένη γλώσσα για θέματα που εμείς οι γονείς δεν βρίσκουμε τον τρόπο να συζητήσουμε με τα παιδιά μας! 
Παιδική κακοποίηση, ενδοοικογενειακή βία, ψυχολογικά προβλήματα, συναισθηματική απομόνωση και προσωπική κατάκριση, είναι αυτά που η πένα της συγγραφέως Αλέκα Τρίπου-Μάνου αποτυπώνει με εξαιρετικά προσεγμένο τρόπο.
Ένα τόσο ρεαλιστικό και επίκαιρο εφηβικό μυθιστόρημα, με πολλαπλές αξίες και νοήματα που είμαι βέβαιη πως θα περάσει στα κλασικά της παιδικής λογοτεχνίας!!

Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Εικονογράφηση: Ράνια Βαρβάκη

Συγγραφέας: Αλέκα Τρίπου-Μάνου
Η Αλέκα Τρίπου-Μάνου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη της Ανωτέρας Σχολής Κοινωνικής Εργασίας της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών και του Ψυχολογικού Τµήµατος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήµιου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί ως κοινωνική λειτουργός στην Περιφέρεια Αττικής και έχει συµµετάσχει σε διάφορες φιλανθρωπικές και φιλοζωικές οργανώσεις, είτε ως µέλος σε διοικητικά συµβούλια είτε ως εθελόντρια. Τα πρώτα της βιβλία, Η Λυδία και η Νεφέλη στη χώρα των παραµυθιών και Η Λυδία και η Νεφέλη ταξιδεύουν µε τις νεράιδες, εκδόθηκαν από τους Μοντέρνους Καιρούς. Ακολούθησε η σειρά «Το τετράδιο ενός σκανταλιάρη», µε τα βιβλία Κούρεµα γουλί, Φιάσκα απανωτά και Χαµένοι θησαυροί από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη. Το Σουφλέ σοκολάτας είναι το πρώτο της βιβλίο από τις εκδόσεις Μεταίχµιο, και όπως και στα προηγούµενα έτσι και σε αυτό περνάει µηνύµατα αλληλεγγύης, ενσυναίσθησης, φιλοζωίας και κοινωνικής προσφοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Θέλω να γυρίσω σπίτι μου » του Παναγιώτη Τούμπου

" Οι Καρυάτιδες συνομιλούν μεταξύ τους στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Αναπολούν την ξενιτεμένη τους αδερφή στο Λονδίνο κι ανυπομονούν ν...