Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

«Η γιρλάντα της φιλίας» της Έλενας Λιάτου

" Ο Νούλης το μικρό δρακάκι, παίζει στο ποτάμι με τους φίλους του. Πόσο όμορφα είναι, όλοι μαζί παρέα.Ξαφνικά, το παιχνίδι διακόπτεται. Ο Νούλης, έχασε στο παιχνίδι και από δεν του αρέσει. Είναι τόσο εγωιστής.
Πυρήνες φλόγες βγαίνουν από το στόμα του καθώς απομακρύνεται. Αποφασίζει να παίζει μόνος του, χωρίς τους φίλους του.
Σιγά σιγά αντιλαμβάνεται ότι του λείπουν, θέλει να γυρίσει στην συντροφιά του.
Κλαίει απαρηγόρητος. Δάκρυα καυτά τρέχουν από τα μάτια του, δάκρυα αληθινής συγνώμης. Μαργαριτάρια ακριβά γίνονται.. Ένα μικρό σαλιγκάρι ο Σάλη, που άκουσε το κλάμα του, του πρότεινε να φτιάξει μια γιρλάντα με τα μαργαριτάρια αυτά για κάθε φίλο του και να την προσφέρει μαζί με μια συγνώμη. Σύντομα όλοι μαζί, παίζουν χαρούμενοι και ευτυχισμένοι.
Η αληθινή φιλία, ξέρει να συγχωρεί…."


Ένα δρακάκι θα μας μάθει για τη δύναμη της μετάνοιας και της συγχώρεσης μέσα από την ιστορία του.  Μια κουκουβάγια θα γίνει η φωνή του γονέα, του εκπαιδευτικού για να καταλαγιάσει το θυμό και να καθοδηγήσει τον μικρό μας δράκο στην διαχείριση των συναισθημάτων του. Είναι εκείνη η ήρεμη φωνή που θα γίνει οδηγός για να ζητήσει συγγνώμη όταν ξεθυμάνει και να αναγνωρίσει το σφάλμα του. Ένα σαλιγκάρι θα δει το πόσο μετανιωμένος είναι και θα τον παροτρύνει να επιστρέψει στους φίλους του με γεμάτα χέρια και καρδιά! Καρδιά γεμάτη από την αγάπη της φιλίας!

«Τα δάκρυά του μέσα απ' την ψυχή του περνούν. Μαζί με τη συγνώμη του γίνονται μαργαριτάρια και κυλούν στα καταπράσινα χόρτα.»

Στο αλληγορικό παραμύθι της  Έλενας Λιάτου τα παιδιά θα αντικρίσουν τον εαυτό τους! Το ξέσπασμα του Νούλη θα είναι η μεταφορά των παιδιών στον κόσμο του παραμυθιού.  Άσχημα συναισθήματα που δεν μπορούν να διαχειριστούν, θυμός και εγωισμός είναι αυτά που μέσα από την  συναισθηματική νοημοσύνη, η συγγραφέας δίνει ένα μάθημα διαχείρισής τους με απλό και στοχευμένο λόγο!!

Ένας οδηγός για γονείς κι εκπαιδευτικούς που αντιμετωπίζουν οξύθυμα και παρορμητικά παιδιά. Με σημείωμα της συγγραφέως, που μας καθοδηγεί μέσα από την εμπειρία της, για την πρόληψη καταστάσεων που πυροδοτούν τέτοιες συμπεριφορές.



Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίοΕΔΩ

Εκδόσεις: Ηλιαχτίδα
Εικονογράφηση: Έλενα Λιάτου

Συγγραφέας: Έλενα Λιάτου
Εκπαιδευτικός, συγγραφέας, εικονογράφος. Έχουν εκδοθεί παιδικά έργα της και ποιητικές συλλογές, ύστερα από βραβεύσεις.
Μέλος του κύκλου ελληνικού παιδικού βιβλίου, της Γ.Λ.Σ, της Π.Ε.Λ, του Κυπριακού Συνδέσμου παιδικού βιβλίου και του Δικτύου «Διαβάζω για τους άλλους.». Παρακολούθησε «Σεμινάριο Ηχογράφησης» και ηχογραφεί παραμύθια για παιδιά με προβλήματα όρασης.
Πήρε μέρος σε έρευνες του κοινωνιολόγου Δ. Ζερβού, οι οποίες έχουν εκδοθεί και χρησιμοποιούνται σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Συμμετέχει σε παρουσιάσεις σε Δημοτικές βιβλιοθήκες, φεστιβάλ, τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές εκπομπές συμβάλλοντας στην προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας.
Είναι υπεύθυνη σχολικής βιβλιοθήκης,όπου με πολλές δράσεις προωθεί τη φιλαναγνωσία.
Παρακολούθησε στη «Σχολή Πατάκη» «Τμήμα Δημιουργικής Γραφής», στο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» «Μαθήματα Λόγου για παιδιά και εφήβους» , πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων και το «εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής Βόλου» με καθηγητή τον Δ. Λεϊμονή, το 2016-2018. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών Συνεδρίων. Συμμετείχε με υποτροφία στο 36ο Παγκόσμιο Συνέδριο τής IΒΒΥ, Αθήνα 2018. Είναι μέλος κριτικής Επιτροπής Λογοτεχνικών διαγωνισμών του Λογοτεχνικού περιοδικού «Κέφαλος». Γράφει παιδικό θέατρο, οργανώνοντας παραστάσεις ύστερα από σπουδές στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο στο «Σχολικό Θέατρο». Έχουν ανέβει θεατρικές παραστάσεις , βασισμένες σε βιβλία της. Αρθρογραφεί στα παιδαγωγικά-λογοτεχνικά περιοδικά, «Παράθυρο στην εκπαίδευση» , «Πνοές λόγου και τέχνης», «lamvosart» και «Επίλλυον». 
Συνεργάζεται με εκδόσεις Ψυχογιός, Ελληνοεκδοτική, Σμυρνιωτάκη, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Εντύποις, Ωρίωνας, Ηλιαχτίδα, Δυάς, Οσελότος, Φυλάτος, Νοσταλγία, Ρουμελιώτη, Διάνυσμα, Πνοές Λόγου, Ήβη , Γράφημα ,Κέφαλος και τον Κύκλο ελληνικού παιδικού βιβλίου, που κυκλοφόρησε το συλλογικό έργο «Το γέλιο κάνει καλό στο σχολείο» για φιλανθρωπικό σκοπό. Στον συγκεκριμένο τόμο συνεργάστηκε με αξιόλογα ονόματα, όπως Α. Βαρελλά, Ε. Τριβιζάς, Β. Ηλιόπουλος, Χ. Μπουλώτης, Λ. Πέτροβιτς κ.α. Έχουν εκδοθεί 50 βιβλία της, ατομικά και συλλογικά. Πολλά από αυτά βρέθηκαν υποψήφια για τα βραβεία Public στην κατηγορία Παιδική Λογοτεχνία. Παρουσίαζε την παιδική εκπομπή
 «Ο Παραμυθόκοσμος της Έλενας» στο ραδιόφωνο Λογοτεχνικό Βήμα. 
Ταξιδεύοντας στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών ξαναγίνεται παιδί και με της φαντασίας τα φτερά υπόσχεται στους μικρούς φίλους ταξίδια μακρινά! Ταξίδια ονειρεμένα!!

Επικοινωνία με τη συγγραφέα στο mail: elena.liatou@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Θέλω να γυρίσω σπίτι μου » του Παναγιώτη Τούμπου

" Οι Καρυάτιδες συνομιλούν μεταξύ τους στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Αναπολούν την ξενιτεμένη τους αδερφή στο Λονδίνο κι ανυπομονούν ν...