Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

"Η Αλίνα των χρωμοσωμάτων" της Νίτσας Μανωλά

" Η Αλίνα είναι ένα κορίτσι με ειδικές ικανότητες που αγκαλιάζει με αγάπη ό,τι βρίσκεται γύρω της. Παρόλο που οι άνθρωποι την αντιμετωπίζουν με οίκτο και τα παιδιά στο σχολείο την κοροιδεύουν, εκείνη επιμένει πως δεν είναι διαφορετική. Είναι απλώς αλλιώτικη και εκλεκτή, επειδή έχει κάτι παραπάνω από όλους τους κατοίκους της Ευταξίας.
Έχει ένα χρωμόσωμα 21 επιπλέον. Αυτό την κάνει μοναδική!

Της αρέσει να επισκέπτεται τις χώρες των δράκων και να παίζει μαζί τους. Λατρεύει να ζωγραφίζει και να δημιουργεί χρωματικούς συνδυασμούς με τα χρώματα που της δίνουν. Τι θα γίνει όμως όταν ο Άλκαζορ, ο μίζερος βασιλιάς της Μελανίας, θα απαγάγει την Αλίνα για να κάνει δικά του τα υπέροχα χρώματα της Ευταξίας;
Ποιος ο ρόλος του Σίλομαν του αρχηγού των πολύχρωμων δράκων; Θα καταφέρει με κάποιον τρόπο να βοηθήσει τη μικρή Αλίνα να επιστρέψει στο σπίτι της;"

Η συγγραφέας Νίτσα Μανωλά καταπιάνεται με ένα θέμα ευαίσθητο μα συνάμα τόσο σύγχρονο στις μέρες μας, καθώς και προτότυπο στη θεματολογία των παιδικών βιβλίων. Αναφέρεται στα παιδιά με σύνδρομο Down, μέσα από μια υπέροχη ιστορία που ξετυλίγει την σκέψη και τον τρόπο αντίληψής τους.

Η ηρωίδα μας, η μικρή Αλίνα είναι ένα παιδί που αισθάνεται, χαίρεται και φοβάται όπως όλα τα παιδιά του κόσμου. Ζωγραφίζει, γράφει, διαβάζει. Είναι έξυπνη μα και ξεχωριστή. Το μόνο πράγμα που την ξεχωρίζει είναι το 21χρωμόσωμα επιπλέον. Έτσι μοναδική που είναι, θα μας μεταφέρει τόσο μοναδικά στον δικό της πολύχρωμο κόσμο!
Θα κάνει όλους εμάς να κατανοήσουμε καλύτερα όσα αγνοούμε για τα ιδιαίτερα και μοναδικά άτομα όπως η Αλίνα. Θα αγγίξει την ψυχή μας και θα μας κάνει να αγκαλιάσουμε το διαφορετικό!

Η ανάγνωση αυτού του βιβλίου θα χρειαστεί ευαίσθητους αφηγητές που θα μεταμορφώσουν τα παιδιά ακροατές, σε ενήλικες με ενσυναίσθηση και κατανόηση.
Ένα παραμύθι ιδανικό για εκπαιδευτικούς εστοχεύουν στην ανάδειξη εκλεκτών και ξεχωριστών ατόμων!!

Εικονογράφιση: Νικολέττα Φιλιππίδη
Εκδόσεις: Υδροπλάνο

Συγγραφέας: Νίτσα Μανωλά
Γεννήθηκα στην Ρόδο, έναν φθινοπωρινό Οκτώβρη. Πέρασα τα παιδικά μου χρόνια ανάμεσα σε δυο πατρίδες οπότε και έμαθα να εγκλιματίζομαι και να ‘’χωράω’’ παντού. Ελεύθερη από τη φύση μου και ανατρεπτική, κατάλαβα αρκετά νωρίς στη ζωή μου πως τίποτα δεν μας χαρίζεται, πως πρέπει να παλέψουμε για ό,τι θέλουμε να καταφέρουμε. Η μεγάλη περιέργεια και φαντασία που με διακατέχει, οδήγησαν στις πρώτες μου λέξεις πάνω στο χαρτί. Αυτό αποδείχτηκε… έρωτας. Με σπουδές στην Αγγλική Φιλολογία και τα Μαθηματικά, ασχολήθηκα αρχικά με την διδασκαλία ξένων γλωσσών. Στην πορεία με κέρδισε ο οικονομικός τομέας και το Τραπεζικό σύστημα. Γυναίκα καριέρας, λοιπόν, σύζυγος, συγγραφέας μα πάνω από όλα μητέρα δύο υπέροχων αγοριών, θέλω να πιστεύω πως εμείς οι γυναίκες μπορούμε να φοράμε πολλά καπέλα, να έχουμε πολλούς ρόλους και στο τέλος της ημέρας να καταφέρνουμε να χαμογελάμε. Από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο κυκλοφορούν επίσης το δίγλωσσο εκπαιδευτικό παραμύθι «Ο Συννεφούλης Ταξιδεύει στην Ελλάδα» και το συλλογικό βιβλίο «Επιβάτες Χριστουγέννων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Θέλω να γυρίσω σπίτι μου » του Παναγιώτη Τούμπου

" Οι Καρυάτιδες συνομιλούν μεταξύ τους στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Αναπολούν την ξενιτεμένη τους αδερφή στο Λονδίνο κι ανυπομονούν ν...