Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

" Για πάντα Ζ" της Δήμητρας Χαραλάμπους

"Η Ισμήνη δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως η σοφίτα στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού θα έκρυβε τόσους θησαυρούς. Όλοι τη θεωρούσαν αποθήκη και απέφευγαν να ανέβουν εκεί πάνω. Η Ισμήνη, όμως, τυχαία ανακαλύπτει, ανάμεσα σε διάφορα αντικείμενα, τέσσερις πίνακες ζωγραφικής που μοιάζουν σπουδαίοι. Η αγάπη της για την τέχνη και η περιέργειά της να μάθει την προέλευσή τους θα την οδηγήσουν στην αποκάλυψη καλά κρυμμένων οικογενειακών μυστικών. 
Ποιος ζωγράφισε τους πίνακες; Γιατί τους άφησε να σκονίζονται στη σοφίτα; Τι συμβολίζει το γράμμα Ζ στην κάτω δεξιά γωνία κάθε πίνακα;
 Η Ισμήνη και ο μεγαλύτερος αδελφός της, ο Λάμπης, θα προσπαθήσουν να λύσουν όλους τους γρίφους που συνδέονται με τα μυστηριώδη ευρήματα στη σοφίτα.
Μυστικά, μυστήρια, ταξίδια και μια βουτιά στο παρελθόν συνθέτουν μια συναρπαστική ιστορία." 


Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Το εφηβικό μυθιστόρημα " Για πάντα Ζ" είναι από εκείνα τα βιβλία που διαβάζονται απνευστί. Η ρεαλιστικότητα των γεγονότων, το απλό ύφος, το καθημερινό λεξιλόγιο, ο ρευστός λόγος και η παραστατικότητα των εικόνων συντελούν στην απόλαυση ενός καλογραμμένου εφηβικού μυθιστορήματος.

Είναι σίγουρο πως οι νεαροί αναγνώστες θα ταυτιστούν με τους ήρωες του βιβλίου.
Η περιέργεια της ηλικίας, η ζωντάνια των εσωτερικών μονολόγων και η εναλλαγή των συναισθημάτων, αντανακλούν ένα κομμάτι της εφηβείας μέσα στην ιστορία που ξετυλίγεται.

Μια σοφίτα, που με τη σκόνη της καλύπτει ξεχασμένα από τον χρόνο αντικείμενα. Φωτίζει θησαυρούς που θα φέρουν χαρά και συγκίνηση. Αναμνήσεις από οικογενειακά πρόσωπα και μυστικά που ένας πόλεμος έκρυβε.
Η συγγραφέας Δήμητρα Χαραλάμπους, όχι μόνο με την μαεστρία του δομημένου λόγου και την κλιμάκωση των γεγονότων δημιουργεί ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα, αλλά και με την προσθήκη έμμεσων κι αμέσων μηνυμάτων.

Ηχηρά μηνύματα που στοχεύουν σε οικογενειακές αξίες, όπως η προσφορά, 
η εμπιστοσύνη, το δέσιμο, η αδελφική αγάπη!
Σημαντικα μηνύματα για την αγάπη στην τέχνη, που δεν σταματά ποτέ ακόμα κι αν υπάρχει πόλεμος. Η τέχνη που γίνεται ο τρόπος έκφρασης και ψυχικής αποφόρτισης. Η τέχνη, που αποδεικνύει πως ενώνει τον κόσμο!

Επίσης, η συγγραφέας έμμεσα, θα ενθαρρύνει τους νέους ως προς την έρευνα και την ανάγνωση. Μέσα από την ιστορία θα αναδειχθεί η σπουδαιότητα της γνώσης και των πληροφοριών. Της οξυδέρκειας και της παρατήρησης.

Ένα ποιοτικό βιβλίο που σίγουρα θα σας κερδίσει!!

Εκδόσεις: Κέδρος
Εικονογράφηση: Γεωργία Αγαθοκλέους

⭐Η συγγραφέας τιμήθηκε για το έργο αυτό με το Α' Βραβείο Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού -Νεανικού βιβλίου ( CYBBY/IBBY Κύπρου).

⭐Η εικονογράφος διακρίθηκε στον διαγωνισμό που προκήρυξε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου για την εικονογράφηση του βιβλίου.


Συγγραφέας: Δήμητρα Χαραλάμπους

Η Δήμητρα Χαραλάμπους γεννήθηκε στη Λευκωσία. Έχει πτυχίο και μεταπτυχιακό στις Επιστήμες της Αγωγής και διδάσκει σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, απολαμβάνοντας εξίσου κάθε σχολική χρονιά για περισσότερα από είκοσι χρόνια!
Από τις εκδόσεις Πάργα κυκλοφορούν τα βιβλία της «Ο κλεμμένος θησαυρός» (2012), «ΠΕΝ-7 σε μυστική αποστολή» (2014) και «Οι περιπέτειες ενός μουσικού» (2016). Το 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη το βιβλίο της «Το κρυφτό», σε εικονογράφηση Σάντρας Ελευθερίου, το οποίο πήρε Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης. Από τις εκδόσεις Τελεία κυκλοφορούν τα βιβλία της «Τα φανταστικά ταξίδια της Αιμιλίας» (2019), σε εικονογράφηση Αιμιλίας Κονταίου και «Μυστήριο στο Αιγαίο» (2020) σε εικονογράφηση Λέλας Στρούτση. Το πιο πρόσφατο βιβλίο της με τίτλο «Για πάντα Ζ» (2021) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος σε εικονογράφηση Γεωργίας Αγαθοκλέους.
Τα βιβλία της βρίσκονται στις βραχείες λίστες Κρατικών Βραβείων Παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνίας, ενώ έργα της έχουν διακριθεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού Βιβλίου - IBBY Cyprus.
Ασχολείται ενεργά με τον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας, εφαρμόζοντας δράσεις φιλαναγνωσίας και δημιουργικής γραφής σε σχολεία και νηπιαγωγεία. Έχει διδάξει, επίσης, σε σεμινάρια που απευθύνονται σε φοιτητές και σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Περισσότερες πληροφορίες για τη συγγραφέα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της: https://www.demetracharalambous.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Θέλω να γυρίσω σπίτι μου » του Παναγιώτη Τούμπου

" Οι Καρυάτιδες συνομιλούν μεταξύ τους στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Αναπολούν την ξενιτεμένη τους αδερφή στο Λονδίνο κι ανυπομονούν ν...