Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

" Το αγόρι που ήθελε να χορεύει" της Γεωργίας Κιζιρίδου

"Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;" Με αφορμή αυτήν την ερώτηση ξεκίνησαν οι περιπέτειες του Αντρέα. Ο Αντρέας είναι ένα αγόρι που τελειώνει το Δημοτικό σχολείο κι έχει όνειρα για το μέλλον. Θέλει να γίνει χορευτής, γιατί μέσα από τον χορό εκφράζεται! Όμως οι συμμαθητές του έχουν μάθει πως τα αγόρια πρέπει να είναι σκληρά και να μη δείχνουν την ευαισθησία τους. Δυσκολεύονται να αποδεχθούν τη διαφορετική επιλογή του Αντρέα και καταλήγουν να τον κοροϊδεύουν και να τον στιγματίζουν. Θα καταφέρει άραγε ο Αντρέας να πραγματοποιήσει τα όνειρά του ανεξάρτητα από τη γνώμη των γύρω του; Μια ιστορία για την ελευθερία της επιλογής, τη διαφορετικότητα, τη δύναμη της φιλίας, την αγάπη και τα όνειρα.

"Το αγόρι που ήθελε μόνο να χορεύει" δεν είναι ένα ακόμα βιβλίο που μιλάει για τον σχολικό εκφοβισμό. Είναι ένα βιβλίο πρόληψης του εκφοβισμού. Ένας εξαιρετικός οδηγός για εκπαιδευτικούς και γονείς.

Η συγγραφέας Γεωργία Κιζιρίδου μέσα από το βιβλίο της προβληματίζει, ενεργοποιεί κι ευαισθητοποιεί τα παιδιά γι' αυτή τη μορφή βίας. Με μαεστρία μας ξεδιπλώνει τις μορφές με τις οποίες συνήθως εμφανίζεται ο σχολικός εκφοβισμός. Μέσα από παραδείγματα εξηγεί πως φαινόμενα λεκτικής και σωματικής βίας,  κοινωνικού και διαδικτυακού εκφοβισμού προκαλούν αναστάτωση, φόβο, πόνο κι απομόνωση.
Κάνει αντιληπτό στους αναγνώστες της πως τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις θα πρέπει να προλαμβάνονται και να αποτρέπονται.
Μορφές τέχνης όπως το θέατρο και η μουσική, αποτελούν κατευναστικό και λυτρωτικό μέσο, καθώς συναισθήματα εξωτερικεύονται, αισθήσεις ενεργοποιούνται και σχέσεις εξομαλύνονται.

"Το αγόρι που ήθελε μόνο να χορεύει" έρχεται να αποτινάξει έμφυλα στερεότυπα και κοινωνικά κατάλοιπα. Μας καλεί να γίνουμε πλαστουργοί ατόμων με αυτοσεβασμό, αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, αποδοχή και σεβασμό της διαφορετικότητας των άλλων.
Ένα παραμύθι με πολλαπλά νοήματα και διδαχές!!

Ηλικία: 10+
Εκδόσεις: Grotesque
Εικονογράφηση: Νίκος Ραφαηλίδης

Συγγραφέας:  Κιζιρίδου Γεωργία

Η Κιζιρίδου Γεωργία είναι ψυχολόγος με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Εξελικτική – Σχολική ψυχολογία από το Α.Π.Θ. Από το 2007 – 2017 διατηρούσε πολυδύναμο διεπιστημονικό κέντρο λογοθεραπείας και ειδικής αγωγής. 
Το 2010 συνίδρυσε την εταιρία εκπόνησης εκπαιδευτικού και θεραπευτικού υλικού Play-learning και η ίδια δημιούργησε το παιχνίδι συναισθηματικής νοημοσύνης για παιδιά και εφήβους «Ας παίξουμε με τα συναισθήματα». 
Από το 2009 διδάσκει σε δομές εκπαίδευσης ενηλίκλων (Κολλέγια, ΚΕΚ, ΙΕΚ) με κύρια αντικείμενα αφενός την ειδική αγωγή (διάγνωση, αξιολόγηση και υποστήριξη μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες) και αφετέρου την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη (διαχείριση συγκρούσεων στο χώρο εργασίας, επικοινωνιακές δεξιότητες, συναισθηματική νοημοσύνη, διαχείριση άγχους). 
Από το 2012 υπηρετεί ως σχολική ψυχολόγος σε δημόσιες δομές της εκπαίδευσης (ειδικά σχολεία, Κ.Ε.Σ.Υ., Ε.Δ.Ε.Α.Υ.)
Το 2017- 2018 υπηρέτησε στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης ως πραγματογνώμονας σε υποθέσεις ανηλίκων.
 Αρθρογραφεί στο ηλεκτρονικό περιοδικό ψυχολογίας και τέχνης Animartists από το 2015 για θέματα που έχουν να κάνουν με τις σύγχρονες σχέσεις. Συνεργάζεται με τοπικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς (Πρακτορείο fm, Real fm, fm 100, Ράδιο Θεσσαλονίκη, 4E, tv 100, Άτλας tv) αναφορικά με ζητήματα που άπτονται της επικαιρότητας και σχετίζονται με την ψυχική υγεία. Συμμετέχει ως εισηγήτρια σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια με κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα τις εφαρμογές της σχολικής ψυχολογίας στην εκπαιδευτική πράξη. Έχει διατελέσει κριτική επιτροπή στο 5ο και στο 6ο συνέδριο Εκπαιδευτικής Καινοτομίας. Επίσης, έχει συμμετάσχει στο Προεδρείο του 5ου συνεδρίου Εκπαιδευτικής Καινοτομίας στη θεματική της Ειδικής Αγωγής.
Έχει εκδόσει το πρώτο της βιβλίο για παιδιά με θέμα το Σχολικό εκφοβισμό σε σχέση με τις έμφυλες ταυτότητες με τίτλο «Το αγόρι που ήθελε μόνο να χορεύει». Παράλληλα κυκλοφορεί η διασκευή του σε παιδικό θεατρικό έργο. Συμμετέχει στην ποιητική ανθολογία «Πόλεων ποίησης» από τις εκδόσεις Χρόνος. Το Σεπτέμβριο του 2020 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ηδυέπεια ο συλλογικός διεπιστημονικός οδηγός για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών με τίτλο «Αόρατα όρια: Οδηγός συμβουλευτικής για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών», στον οποίο συμμετέχει καταθέτοντας την ψυχολογική οπτική. Τον Ιανουάριο 2021 κυκλοφόρησε σε ηλεκτρονική μορφή η συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Στιγματισμένοι» από τις εκδόσεις Verde, το οποίο αποτελείται από 10 αυτοτελή διηγήματα αναφορικά με την κακοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Τέλος, συμμετέχει στην ανθολογία διηγημάτων 12 ιστορίες = 7 γυναίκες δημιουργούν, η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αποστακτήριο (01/21).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

" Φεγγαράκι μου... λυπημένο" της Γεωργίας Ηλίου

" Μία ιστορία διαφορετική, που αφορά τη δημιουργία του σύμπαντος: το Φεγγάρι και τον Ήλιο και τη σπουδαία επιρροή που έχουν στη Γη μας....