Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

" Μια πυγολαμπίδα κάτω από τα σκεπάσματα" της Μαρίας- Φωτεινής Χαλαστάνη

" Από τα μάγια της... φωτεινής οθόνης δε θα γλιτώσει κανείς! Είναι, όμως, στο χέρι μας, να τα κάνουμε «ευλογία» και όχι «κατάρα». Σε αυτό το παραμύθι, μικροί μεγάλοι διδασκόμαστε να βάζουμε όρια στη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων.
Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας, την οποία ονομάζετε όπως εσείς θέλετε, έχει «κολλήσει» τόσο πολύ με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, που φτάνει στο σημείο να παίρνει κρυφά το tablet των γονιών της. Όταν η μαμά το ανακαλύπτει, βάζουν ένα ενδιαφέρον στοίχημα. Ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει; Αξίζει τον κόπο να αφήσουμε την «εύκολη και πρόχειρη » διασκέδαση, το «ψηφιακό μας γλυκό», για χάρη της αληθινής γευστικής απόλαυσης, της παραδοσιακής ψυχαγωγίας και της εξερεύνησης του φυσικού μας κόσμου;
Διαβάστε και αποφασίστε μόνοι σας!"

Η πυγολαμπίδα της κα. Χαλαστάνη έρχεται  να μας προβληματίσει γύρω από το θέμα της εξάρτησης των παιδιών πρωτοσχολικής ηλικίας από τις οθόνες! Θα μας υπενθυμίσει πως ευθύνη έχουμε κι εμείς ως γονείς για την εκάστοτε αλόγιστη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων από τα παιδιά μας! Οι πράξεις μας είναι αυτές που υποκινούν τα παιδιά ακόμα περισσότερο!
«Να σκεφτούν κι εκείνοι, πρέπει,
πόση ώρα " τρώει" η οθόνη,
κι αν μέσα στο ίδιο σπίτι,
εξαιτίας τους νιώθει μόνη».

Με προσεγμένο ύφος κι έμμετρο, όμορφο λόγο η συγγραφέας μας αποδίδει μια ιστορία της σύγχρονης καθημερινότητας.
Όταν η εισβολή της τεχνολογίας ξεπερνάει το μέτρο, ανακαλούμε τρόπους να επαναφέρουμε τα παιδιά στον πραγματικό κόσμο, στην αληθινή χαρά!!
Μέσα από την επαφή με τους φίλους και τους γονείς. Την εξερεύνηση της φύσης και του κόσμου γύρω μας, την ανακάλυψη παραδοσιακών παιχνιδιών, την απόλαυση ενός βιβλίου ή ενός μουσικού κομματιού.
Βιωματικοί τρόποι που γίνονται οι εναλλακτικές για μια υγιή σχέση με τις οθόνες!
Εικονογράφηση: Βελής Μπούρδος
Εκδόσεις: Μιχάλη Σιδέρη

Συγγραφέας: Μαρία-Φωτεινή Χαλαστάνη    

Η Μαρία-Φωτεινή Χαλαστάνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λαμία Φθιώτιδας. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Έβρου, με θητεία και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Την τρέχουσα περίοδο παρακολουθεί Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη σχολή Επιστημών Αγωγής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. 
Έχει διακριθεί σε διεθνείς και πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς ποίησης και πεζού λόγου. Έργα της έχουν συμπεριληφθεί σε δώδεκα συλλογικές εκδόσεις και δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά περιοδικά και ιστοσελίδες. Το 2020 συμμετείχε στη συλλογή διακριθέντων διηγημάτων του διαγωνισμού «Μένουμε Σπίτι» των εκδόσεων «Ωκεανός», αλλά και στην ποιητική συλλογή «Πόλεων Ποιήσεις» των εκδόσεων «Χρόνος». To 2019 το διήγημά της «Η συνάντηση» συμπεριλήφθηκε στη συλλογή των διακριθέντων διηγημάτων του λογοτεχνικού διαγωνισμού του Ε.Ι.Μ. «1+821 λέξεις για το 1821», ενώ την ίδια χρονιά τιμήθηκε με το 2ο βραβείο στον 6ο Ηλεκτρονικό Διαγωνισμό Διηγήματος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας «Ο τόπος μου», με το διήγημα «Ο κλήρος». Από τον Ιανουάριο του 2019 κυκλοφορεί το πρώτο της παιδικό βιβλίο «Μια πυγολαμπίδα κάτω από τα σκεπάσματα», των εκδόσεων Μιχάλη Σιδέρη.
Ζει με τον σύζυγό της και την κόρη τους στην Αλεξανδρούπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Θέλω να γυρίσω σπίτι μου » του Παναγιώτη Τούμπου

" Οι Καρυάτιδες συνομιλούν μεταξύ τους στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Αναπολούν την ξενιτεμένη τους αδερφή στο Λονδίνο κι ανυπομονούν ν...